China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

November 7, 2018 no comments Feed


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG
  • Architects: Carlos Castanheira, Álvaro Siza
  • Location: Hangzhou, Zhejiang, China
  • Portugal Office: CC&CB, Arquitectos
  • Principal In Charge: Pedro Carvalho
  • Local Office: The Design Institute of Landscape & Architecture, China Academy of Art
  • Architecture: Liu Ke, Zhao Yaunpeng, Jiang Weihua
  • Area: 16000.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
  • Collaborators: Adalberto Dias, Carolina Leite, Catarina Rodrigues, Diana Vasconcelos, Elisabete Queirós, Francesca Tiri, Germano Vieira, Joana Soeiro, João Figueiredo, Jorge Santos, Nuno Campos, Pedro Afonso, Rita Ferreira, Sara Pinto, Susana Oliveira
  • Struture: Shentu Taunbing, Chen Yongbing
  • Engineering: Zhu Weiping, Yu Xiaofen (Hydraulical), Jin Guogang, Wang Yonghong (Electrical) Chen Chunji, Teng Liang (HVAC)
  • Intelligent Desing: Sun Mingliang, Sin Minjun (intelligent Design), Hangzhou Zhida Archit. Science & Technology Co.,Ltd , Zhang Shanming, He Haixia (Acosutics)
  • Consultants: GET – Raul Bessa (HVAC) , HDP – Paulo Fidalgo (Structure)
  • 3 D Models: Germano Vieira, Pedro Afonso

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The Chinese Academy of Art (CAA) in Hangzhou has two campuses. One is in the city center, near West Lake, and a new larger campus is in the outskirts. The presence of the architect Wang Shu is ubiquitous on the new campus: most of its buildings were designed by him. When we started on this work, he had not yet received the 2012 Pritzker Prize. The help that we received from both of him and his architect wife Lu Wenyu during the early stages of our work – and even today -, were and continue to be fundamental.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The huge CAA collection and its recent acquisition of a large set of originals items from the Bauhaus School prompted the idea of a museum for the permanent collection along with other works and temporary exhibitions. We were given a characteristic museum brief, apart from some specific features. The huge campus was already nearly fully occupied. There was only one area still available on the south-eastern edge, at the intersection of two major roads in this expanding area. The available land has a triangular shape, with the planning restrictions of an urban and environmental nature that defined the building’s possible footprint and volume.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The internal layout seeks to facilitate smooth visitor flow and flexibility in the use of spaces. Being an art academy, its main purpose will be to display the results of different activities, languages, and techniques deployed by students and teachers, as well as to receive guests. The basement is planned to house the technical areas, archives, service areas, and a café connected directly to a triangular courtyard in the center f the building. Above it, the ground floor contains the entrance, public and rest areas, distributions, temporary exhibition halls, and auditoriums. A mezzanine level permits circulation and a ramp link to the roof garden above the east-facing volume.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

First Floor Plan

First Floor Plan

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The top floor of this volume is for the permanent exhibition of the Bauhaus collection. The administration areas, workshops for young artists and also some of the infrastructure are on the south-facing upper floors. Red Agra sandstone from India will define the volumes and the exterior cladding. Some of the planes, especially inside the triangular volume, will be clad with white marble. The frames will be in be aluminum/wood.  A free-standing volume in white concrete, inserted perpendicularly to the southern boundary, will be used as an entrance of the general public. Construction will begin shortly.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Sections A and B

Sections A and B

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG


Source: ArchDaily