Anker-Jordan Residence / Scalar Architecture

March 24, 2018 no comments Feed


© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal
  • Collaborators: Ben Prager, Cristina Marti Vilar, Fernando Cremades, Julia Castano, Laura Hernandez Ramos, Lina Gao, Min Ji Kim, Murilo Machado Candido
  • Contractor: Glen Builders – Paul Marks, General Contractor
  • Civil: HEB engineering, inc
  • Structural: Reilly Tarantino Engineering

© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds – including the lake, forests, and White Mountains range beyond.


© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Site Plan

Site Plan

© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

The cottage’s lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation – all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from.  


© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play.


© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Section 02

Section 02

© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Using a process of adaptive computational design, the architect developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rain and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address a multi-generational dwelling program: A conjoined second prism – evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.


© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Structure Diagram

Structure Diagram

© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal


Source: ArchDaily